Bedrijfsoverdracht

U wilt uw bedrijf verkopen of een bedrijf overnemen?


Denkt u over enkele jaren te stoppen met werken? Of staat u juist op het punt een bedrijf over te nemen? Dan bent u te laat! Voorkom dat de waarde van de onderneming, de interne organisatie of u zelf te lijden heeft onder de bedrijfsoverdracht.

Zet al in een vroeg stadium de juiste stappen. Laat u hierbij van A tot Z door ons begeleiden en deze zorg uit handen nemen. Samen maken we uw onderneming juridisch, organisatorisch en financieel klaar voor een overdracht die u financieel en emotioneel het meeste oplevert.

Want bedrijfsoverdracht is geen afbouwen maar juist opbouwen: bouwen aan een nieuwe toekomst.

U biedt uw onderneming te koop aan en dan zou u kunnen kiezen voor een  particulier van buitenaf. De koper is iemand van buiten uw onderneming, wat ook wel management buy-in wordt genoemd.

De onderneming kan worden overgenomen door een enkele ervaren ondernemer/manager of door een volledig managementteam. Het huidige management van een bedrijf wordt dus vervangen door de nieuwe eigenaar of eigenaren.

Een management buy-in kan in één keer plaatsvinden, waarbij de nieuwe eigenaar direct 100% van de aandelen koopt, maar het is ook mogelijk om de aandelen in gedeeltes over te dragen.

Voor de kandidaat om uw onderneming te kopen kan het een logische stap zijn als deze bijvoorbeeld:

  • een succesvol trackrecord heeft bij een soortgelijke onderneming
  • een (midden)managementfunctie bekleedt bij een multinational
  • al jaren de ambitie heeft om een eigen onderneming te leiden

Niet iedereen is gekwalificeerd om (mede)eigenaar te worden via een management buy-in. Een bedrijf succesvol besturen vergt namelijk de nodige ervaring, kwaliteiten én het nodige kapitaal. De koper moet goed passen bij de onderneming. Het is hierbij wel zo fijn wanneer de koper matcht met uw (zakelijke) wensen en ideeën.

Wilt u het bedrijf liever overdragen aan iemand binnen uw onderneming, dan kiest u voor management buy-out. Hierbij komt het bedrijf, of een deel ervan, in handen van een interne manager. Dat betekent dus dat de overname een interne aangelegenheid is.

Een management buy out kan een rol gaan spelen als er bijvoorbeeld geen opvolging is vanuit de familie. Of omdat u het niet wilt verkopen aan uw concurrenten.

Het grote voordeel van een MBO is dat de kans groot is dat degene die het geheel overneemt een echt hart voor de zaak heeft. Ze kennen het bedrijf en de aandeelhouders al goed en weten over het algemeen wel wat ze moeten doen om er een succes van te maken.

Als eigenaar kunt u een gunfactor hebben waarbij u de geïnteresseerden binnen uw onderneming het gunt om de onderneming over te nemen.

Tot slot kun je ook kiezen voor een strategische overname. Een strategische overname komt veruit het vaakst voor en wordt door veel ondernemers gezien als de meest lucratieve vorm van een bedrijfsovername.

U kunt denken aan bijvoorbeeld een concurrent, die door uw onderneming over te nemen de eigen winsten kan vergroten. De strategische koper houdt rekening met bijvoorbeeld toegang tot nieuwe markten, of met het feit dast kosten efficiëntie makkelijker te bereiken is of dat er een betere concurrentiepositie kan worden gerealiseerd.

Op basis van deze extra voordelen kan de verkoper vervolgens ook een hogere verkoopprijs aanhouden. De match van de nieuwe strategische koper en het bestaande bedrijf kan door bovenstaande extra voordelen een hogere bedrijfswaarde tot gevolg hebben.

Het is overigens helemaal niet raar dat een concurrent uw onderneming zou willen overkopen. De meeste ondernemers houden hun concurrenten goed in de gaten om met een eventueel bedrijfsovername hun eigen positie te versterken.

Bedrijfsoverdracht of aankoop


Een eigen bedrijf is vaak een levenswerk. Maar er komt een moment dat u de touwtjes uit handen zult geven. Moeilijk? Soms. Emotioneel? Vaak. Of u overweegt juist om een onderneming aan te kopen.

In beide gevallen is het verstandig om tijdig de juiste stappen te nemen en beslissingen te maken. AMK administratiekantoor m.kruis kan u hierbij van dienst zijn.

AMK administratiekantoor m.kruis is gespecialiseerd in familiebedrijven


Maar liefst 80% van alle Nederlandse ondernemingen is een familiebedrijf binnen het MKB. Een bedrijf waarin de meerderheid van de aandelen in handen is van een Directeur Groot Aandeelhouder of van een familie.

Het bedrijf is bijna letterlijk een stukje van hen zelf, een deel van hun leven. Bij bedrijfsoverdracht binnen het familiebedrijf kunnen daarom, naast de vanzelfsprekende financiële en juridische aspecten, emoties en sociale netwerken een belangrijke rol spelen.

AMK administratiekantoor m.kruis onderkent dit en heeft de noodzakelijke ervaring op het gebied van dienstverlening binnen het familiebedrijf. We kennen de ondernemer en herkennen alle facetten van het ondernemerschap.

AMK administratiekantoor m.kruis werkt met het Non-Binding-Offer model


Elk bedrijf is uniek, elke ondernemer is anders. Een 'standaard aanpak' voor bedrijfsoverdracht of -aankoop bestaat dan ook niet. Toch zijn we er in geslaagd om - mede dankzij onze ruime praktische ervaring - een basismodel te ontwikkelen dat stapsgewijs aandacht geeft aan alle facetten.

We onderscheiden hierin verschillennde fases, van intakegesprek tot en met nazorg. Onze deskundigen vertellen u er desgewenst graag meer over. Want hoe dan ook, úw wensen en belangen staan centraal.

Welke voordelen biedt AMK administratiekantoor m.kruis


  • Een inzichtelijk proces door een allesomvattend en helder stappenplan
  • Objectief en deskundig advies, zowel bij verkoop als bij aankoop van een  bedrijf
  • Altijd de nadruk op persoonlijk advies en persoonlijke begeleiding
  • Aandacht voor financiële, juridische, emotionele en sociale aspecten
  • Optimaal fiscaal, vermogens- en bedrijfseconomisch advies
  • Alle expertise op maat voor optimale advisering en begeleiding
  • Volledige dienstverlening, vanaf de allereerste oriëntatie tot en met nazorg